Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Szent Asztrik Katolikus Általános Iskola energetikai korszerűsítése

RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS A PROJEKTRŐL

Támogatási szerződés száma: TOP-3.2.1-16-BK1-2021-00100

Kedvezményezett: Szakmár Község Önkormányzata

Szakmár község oktatási életének meghatározó helyszíne az Erzsébet utca 15. szám alatt található Szent Asztrik Katolikus Általános Iskola épülete, közel 1000 m2 alapterülettel, melynek a pályázat megvalósítása előtti energiahatékonysági besorolása az II „Rossz” kategóriába esett. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok súlyosan elavultak, a rezsiköltségek kiemelten magasak. Az épület energetikai fejlesztésének tervezése során a DD „Korszerűt megközelítő” kategória elérése volt a cél. Az ebbe a kategóriába sorolt ingatlanok mérsékelt energiafogyasztásúak, a rezsiköltségek kedvezőek. A kitűzött cél elérésével, az épület energetikai korszerűsítésével az intézmény a jelenlegi műszaki elvárásoknak megfelelően, hatékony módon lesz képes üzemelni. Az épület a fűtés éves nettó hőenergiaenergia igénye közel 400 kWh/év/m2 értékű volt, mely érték a fejlesztést követően 150 kWh/év/m2 alattira javul.

A korszerűsítés során elsődlegesen az épület hőmegtartó képessége került javításra, ezután az egyes energiatermelő egységek cseréjével került hatékonyabbá az épület fűtés ellátása. E célból 24-25 cm. tető- és padlásfödém-szigetelés, 16 cm-es homlokzati szigetelés és 12 cm-es lábazati szigetelés lett felhelyezve. Az épület fűtési hatékonyságának javítására a korszerűtlen fűtési rendszere kondenzációs kazán által működtetett rendszerrel lett kiváltva. Emellett egy 11 kWp beépített csúcsteljesítményű, polikristályos technológiájú napelemes rendszer került telepítésre, mely környezetbarát módon, megújuló energiaforrásból táplálkozva képes az intézmény villamosenergia-fogyasztását a minimálisra csökkenteni. A fejlesztésnek köszönhetően az épületbe való akadálymentes bejutás továbbá 1 db mozgáskorlátozott mellékhelyiség is kialakításra került.

A beruházás megvalósulásával jelentősen csökkent az épület földgáz és villamosenergia felhasználása, a fejlesztés eredményeként éves szinten 72,35 CO2 egyenérték tonna üvegházhatású gáz kibocsátás csökkenés és 11 kW-nyi új, megújuló energiatermelő kapacitás realizálható.

Megnyert palyazatok
Megszakítás