Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Szakmár községháza épületenergetikai korszerűsítése

A PROJEKT MŰSZAKI-SZAKMAI TARTALMA ÉS EREDMÉNYEI

Támogatási szerződés száma: TOP-PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00028

Kedvezményezett: Szakmár Község Önkormányzata

Támogatás összege: 72.399.996,- Ft

Támogatási intenzitás: 100%

Befejezés tervezett időpontja: 2024. 08. 31.

A Községháza épületenergetikai korszerűsítése során elkészült tervezett állapotra vonatkozó energetikai számításban a TNM rendeletben foglalt előírások szerinti megfeleléssel készült. Az épület jelen meglévő állapotában HH „gyenge” kategóriába tartozik. Az ebbe a kategóriába tartozó ingatlanok magas fogyasztásúak, épületszerkezeteik és épületgépészetük is elavult, általában évtizedek óta nem estek át korszerűsítésen. Jelen állapotában az épület évente közel 32 CO2 tonnát bocsát ki. Az épület energetikai korszerűsítés tervezésében elsődlegesen az üvegházhatású gázok kibocsátását célozta meg. A következő energiahatékonysági fejlesztéseket célozza meg:

A Felhívás 2.1.2.1 1. pontjában Épületek energiahatékonyság-központú fejlesztése külső határoló szerkezeteik korszerűsítése által, valamint a Felhívás 2.1.2.1 2. pontjában Fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések korszerűsítése, cseréje, és/vagy a kapcsolódó fűtési és HMV rendszerek korszerűsítése, valamint a Maximum háztartási méretű kiserőmű (HMKE) fotovillamos rendszer kialakítása tevékenységeket tartalmazza.

Az épület a tervezett energetikai fejlesztés hatására BB „közel nulla energiaigény” energetikai osztályba kerül. A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje az új épületek építésekor alkalmazandó előírás, amely több energetikai paraméterét is meghatározza az ingatlanoknak, ilyen a beépíthető nyílászárók minősége, a hőszigetelések mértéke és bizonyos megújuló energiaforrások kötelező alkalmazandósága. A Felhívásban DD Korszerűt megközelítő kategória elérése a kötelezően teljesítendő feltétele a pályázatnak viszont ezen túlmenően az épület ennél energiahatékonyabb osztályba kerül. A CO2 kibocsátása csupán 6,5 CO2 tonna évenkénti kibocsátásra csökken ezáltal a fejlesztés utáni állapotra az épület CO2 kibocsátása 1/5-ére csökken várhatóan. Az épület központi szerepet tölt be a település mindennapjain során. A tervezett fejlesztéssel az energia költségek, a fosszilis vásárolt villamos energia és a vásárolt földgáz költségek jelentős mértékben csökkennek. Megújuló energiaként napelemes rendszer telepítése tervezett, mely rendszer összesített névleges teljesítménye 10,260 kWp.

Fotódokumentáció

Megnyert palyazatok
Megszakítás