Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Egy különleges erdélyi kirándulás

Egy különleges erdélyi kiránduláson vehettem részt a Határtalanul pályázat jóvoltából. 2021.08.16-án hajnal 3 órakor izgatottan indultunk el a kunadacsi gyerekekkel együtt a hosszú és fárasztó útra. Ezt megelőzően néhányszor találkoztunk a csoporttal és megbeszéltük az útvonalakat, kiosztottuk a prezentációkat Erdély látványosságairól, hogy alapfogalmakat szerezzünk azokról a helyekről ahova később ellátogattunk.

A 19 órás út során Nagylaknál léptük át a határt, Vajdahunyadi várnál álltunk meg és megcsodáltuk a várat. Következő úticélunk Gyulafehérvár volt, ahol megnéztük a székesegyházat és megkoszorúztuk Hunyadi János sírját. Utunk Segesvárat is érintette, melyet egykor erdélyi szászok építettek,itt megnéztük a várat, az óratornyot és a Diáklépcsőt. Fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk szálláshelyünkre: Gyergyószárhegyre a Kastélyszállóba.

Szálláshelyünkön a maximális ellátást kaptunk, minden nap finom reggelivel, délre hidegcsomaggal és vacsorára meleg étellel vártak minket. Lehetőségünk volt csocsózni is.

A 2. napunk is élményekkel teli volt. Először Gyimesbükkre látogattunk el, ahol megnéztük a 30. őrházat, a Rákóczi-vár romjait és az 1000 éves határt. Utunk során benéztünk Fügéstetőre, Csíkszeredára, ahol a Mikó várba látogattunk el. Több időt töltöttünk Csíksomlyón bementünk a kegytemplomba, a Mária-kegyhelyre, a Salvatore-hegyre és a Borvíz forráshoz, ahol finom forrásvizet ittunk. Hazafelé mádéfalvai vértanúk emlékművébe nyertünk bepillantást. Nagyon tetszett az úton libasorban terelt szarvasmarha csorda.

A 3. napon ellátogattunk Kőbányára, Zetelakra (ahol lekvárt kóstoltunk), Székelyudvarhelyre (ahol koszorúztunk), Szejkefürdőre (Orbán Balázs sírja, Mini-Erdély megtekintése).Farkaslakon megkoszorúztuk Tamási Áron sírját és megtekintettük a Milleniumi emlékművet. Utolsó állomásunk Korond volt, ahol a taplózás és a korongozás mesterségét próbálhattuk ki.

4. napunk meglepetéssel indult. Elindulásunk után egy medvebocsot láttunk az út szélén. Hatalmas élmény volt, hiszen Magyarországon csak állatkertben láthatunk. Napunk nagy részét Sepsiszentgyörgyön és környékén töltöttük. Ezenbelül voltunk a Székely Nemzeti Múzeumban a Szent Anna-tónál és a Mohos-tőzeglápnál.

Az 5. napunk tesi órával” indult. A gyergyóújfalui gyerekekkel közösen fociztunk, bepillanthattunk mindennapjaikba, Eltúráztunk a Súgó-barlangba, a Békás-szoroshoz és a Gyilkos-tóhoz. Napunkat táncházzal zártuk.

A 6. napon lelkesen csodáltuk meg a Csicsaj-dülőt, az Ördög-sziklát és a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyt.

7. nap (az utolsó napunkon) Magyarország felé vettük az irányt s útközben bekukkantottunk Tordára-a sóbányába, megcsodáltuk Kolozsvár főterét, Szent Mihály templomát és Hunyadi Mátyás szülőházát.

Fáradtan, de élményekkel telve tértünk haza.

Megnyert palyazatok
Megszakítás